Bezoek de molen

Bezoek de Hoogeveense molen

Een bezoek aan Korenmolen de Zwaluw is altijd de moeite waard!
Ervaar de speciale molensfeer, ruik het vers gemalen meel, hoor het kraken van de tandwielen, het “zingen” van de molenstenen en de kracht van de wind, die de wieken laat draaien.

Als er voldoende wind is en de molen draait, dan is het hele maalproces – van graan tot meel – zichtbaar voor de bezoekers. Sinds de mensheid techniek toepast om basisproducten zoals granen, mechanisch te verwerken, is het maalproces van windmolens niet wezenlijk veranderd. Het basisprincipe van windmolens is vandaag de dag, niet anders dan duizend jaar geleden. In Korenmolen de Zwaluw wordt dit “oeroude proces” aanschouwelijk gemaakt.

Individuele bezoekers

Bezoekers zijn welkom als de molen draait en of de blauwe molenwimpel uithangt. Afhankelijk van de bezigheden op dat moment kan een van de molenaars met U meelopen en uitleggen hoe de molen werkt en wat een molenaar zoal doet! Aan individueel molenbezoek zijn geen kosten verbonden, maar een vrijwillige bijdrage voor het molenonderhoud is altijd welkom.

Groepen

Ook kunnen de molenaars een rondleiding geven aan groepen, de rondleiding duurt ongeveer een uur en is ook buiten de molenopeningstijden aan te vragen, U dient wel van te voren een afspraak te maken. De kosten voor een groepsrondleiding bedraagt 1,50 per persoon. Ook bezoekers van buiten Nederland zijn van harte welkom, de molenaars spreken Engels en Duits. Voor andere gangbare talen kunnen wij tolken inschakelen.

In de molenwinkel zijn diverse meel- en graanprodukten verkrijgbaar, maar ook een algemene informatiefolder over de geschiedenis van korenmolen De Zwaluw.

Kijk ook bij de informatie voor bedrijven of scholen.