Een nieuwe verfbeurt voor Korenmolen de Zwaluw

Eén van de onderhoudswerkzaamheden die de gemeente Hoogeveen uitvoert is het schilderwerk van de molen.  Eens in de twee jaar wordt de molen in delen geschilderd. Vanaf de begane gronde tot aan de omloop en de andere keer is het bovengedeelte aan de beurt. De omloop, het gevlucht (de wieken) en de achterzijde waarmee de molen op de wind gezet wordt. 
 
Vorig jaar waren de schilders als met deze klus begonnen en hebben ze het hek van de omloop geschilderd. Daarna kwam het werk stil te liggen vanwege het slechte weer. Enige tijd geleden kregen we te horen dat de schilders weer verder wilden. Om het gevlucht te kunnen schilderen moesten de windborden eruit gehaald worden om overal goed bij te kunnen. Een hoogwerker kwam eraan te pas om de hoge delen van een nieuw verflaagje te voorzien.  
 
Toen na enkele weken de schilderklus geklaard was kwam ook de rietdekker nog even langs om wat onderhoud aan het rietwerk van de kap te doen. 
De kap lekte en moest hier en daar worden gerepareerd, de grote reparatie wordt uitgesteld tot volgend jaar. 

Afgelopen zaterdagmiddag hebben enkele molenaars en vrijwilligers de meeste windborden weer teruggeplaatst en deze klus is maandag afgerond. Nu staat alles er weer netjes bij en kan de molen weer draaien.