Hoogeveense molenaars krijgen certificaat

Hoogeveen – Wethouder Erik Giethoorn ‘verraste’ zaterdag drie molenaars met een molenaarscertificaat bij korenmolen De Zwaluw in Hoogeveen.

Helemaal een verrassing was het voor het drietal niet. Want toen hen op het hart gedrukt werd dat zij om 11.00 uur zeker bij de molen moesten zijn, terwijl zij daar al vanaf 9.00 uur zouden zijn en er ook nog eens werd gezegd dat het ging om iets wat met brieven te maken had, waren de juiste conclusies al snel getrokken.

De drie vrijwillige molenaars zijn al enig tijd actief op de Hoogeveense molen. Jerry Vondeling, een van hen, haalde al in 2003 zijn molenaarsdiploma. Toch was men bij de gemeente Hoogeveen vergeten hem te erkennen als Hoogeveense molenaar, vertelt hij terwijl hij samen met Gerben Kat op de tien meter hoge stelling van de molen aan het einde van de dag de zeilen van de wieken haalt. ‘De certificaten kwamen dan ook vergezeld met verontschuldigingen’, zeggen de mannen grinnikend.

Toestemming

 Jerry licht toe. ‘Zodra je het diploma hebt behaald, dien je officieel bij de eigenaar van de molen toestemming te vragen of je in diens molen mag werken. Dat heb ik destijds ook gedaan. Omdat de gemeente, die is eigenaar, niet wist of zij de molen in eigendom zou houden is dat op de lange baan geschoven en in de vergetelheid geraakt. Toen Gerben enige tijd geleden zijn molenaarsdiploma behaalde, schreef ook hij een brief naar de gemeente en zijn collega Jerry die inmiddels al 25 jaar werkt in De Zwaluw stuurde een herinnering. Tijd om actie te ondernemen besloot wethouder Erik Giethoorn. En hij toog zaterdag met drie certificaten voor Aalt Mulder, Jerry Vondeling en Gerben Kat en twee vlaggen, een Hoogeveense en een Nederlandse voor aan de vlaggenstok aan de korenmolen aan de Van Echtenstraat. Speciaal op de toch al feestelijke Drentse Molendag.

Wethouder Giethoorn: ‘De Korenmolen is natuurlijk een mooi stukje historie in onze gemeente. Ik ben er trots op dat onze molen nog in gebruik is en ik ben daarom heel blij met de molenaars die onze molen draaiende houden.’

Vaardige handen

De mannen houden van hun hobby. Hun handelingen verraden vaardigheid. De wieken worden gedraaid, verankerd en de zeilen losgeknoopt. ‘Normaal kunnen we de zeilen in een kwartier van de wieken afhalen. Nu duurt het wat langer omdat we ook de vlaggetjes eraf halen moeten.’ De wind was zaterdag niet sterk genoeg om echt te kunnen malen. ‘Hoe hard moet het dan waaien vraagt Jerry aan zijn collega Gerben.’ Die denkt even na en zegt: ‘windkracht 4 is genoeg om de steen te laten draaien’. Jerry vult aan: ‘Wij zijn normaal niet zo van de cijfertjes. Als je wilt draaien loop je naar boven en voel je de wind. We bepalen op gevoel hoeveel zeil we erop doen. Vandaag was het wat wisselvallig, een ruimende en krimpende wind zoals dat heet. We draaiden dan ook voor de sier en het is goed voor de molen om in beweging te blijven.’

Openingstijden

De Hoogeveense molen is drie dagen per week open, van donderdag tot en met zaterdag. Er zijn altijd twee molenaars aanwezig. Hans Valkenhof is er alle drie de dagen samen met een van de andere drie molenaars.

Door Leonora de Vries op maandag 28 augustus 2017 11:17
bron: Hoogeveensche Courant; maandag 28 augustus
  • enige getallen en feitjes aangepast.