Wij verwerken en vermalen diverse graansoorten: tarwe, spelt, rogge, gerst, haver, mais, boekweit, gierst en rijst.
Productinformatie
Tarwe
Op korenmolen De Zwaluw worden drie soorten tarwe vermalen.
- Melange tarwe
samengesteld uit drie soorten Duitse tarwe. Door deze tarwe te vermalen krijgen we volkoren tarwemeel. Het volkorenmeel van de Duitse tarwe wordt geleverd aan bakkers in de regio, is verkrijgbaar in de molenwinkel, en bij andere molens in de buurt. Dit volkoren meel wordt ook uitgezeefd (gebuild) tot bloem. - Nederlandse tarwe
afkomstig uit Grijpskerk. Het volkorenmeel van de Groningse tarwe wordt gebuild tot bloem en verwerkt tot pannenkoekmeel dit leveren we aan pannenkoekrestaurants en is verkrijgbaar in de molenwinkel. - Onbespoten tarwe
afkomstig uit Noord Holland. Het volkorenmeel van de onbespoten tarwe wordt geleverd aan winkels in de regio, en is in de molenwinkel te koop. Ook dit volkorenmeel wordt gebuild tot bloem.
Spelt
Spelt is een oud tarweras. Opgravingen hebben aangetoond dat in de Late Steentijd er , nog voor de tarwe, spelt verbouwd werd. De spelt die op onze molen vermalen wordt komt uit Middenmeer N.H. en noemt men “Dinckel”. Volkoren speltmeel heeft een hoog eiwitgehalte, men kan er een goed volkoren brood van bakken en heeft een nootachtige smaak. Het volkoren speltmeel wordt ook gebuild tot speltbloem.
Rogge
De rogge die we op molen De zwaluw vermalen en breken wordt verbouwd in Drenthe en Groningen. Het volkoren roggemeel wordt in de molenwinkel verkocht, de gebroken rogge is een produkt voor de slagers in Hoogeveen.
Gerst
De gerst wordt in Nederland verbouwd. Gerst wordt gepeld tot gort of tweemaal gepeld tot witte parelgort. Dit gebeurde vroeger ook in korenmolen De Zwaluw, maar nu wordt het ingekocht en in de winkel verkocht. Gort is bekend als grondstof voor gortepap en krentjebrij. Gerst vermalen wij in de molen tot gerstemeel, van dit meel wordt met Oud en Nieuw Drentse spekkedikken gebakken.
Haver
Haver kennen we voornamelijk in geplette vorm als havermout en havervlokken, als meel wordt het gebruikt voor koekjes en als toevoeging in speciaal brood.
Mais
Wordt niet in de molen vermalen, het is te hard en maakt de molensteen ruw, we kopen het maismeel in. Maisprodukten worden gebruikt voor het glutenvrije dieet en is verkrijgbaar als meel in de winkel.
Rijst
De diverse soorten rijst die we in de molenwinkel verkopen komen uit Italie. We hebben ronde, lange, witte en basmati rijst. De rijst kan worden vermalen tot rijstemeel, en is ook geschikt voor het glutenvrij dieet.
Boekweit
Boekweit is geen graan maar hoort er wel bij. Vroeger werd het volop verbouwd op de afgeplagde heide rond Hoogeveen. Tegenwoordig komt de boekweit komt van Dwingelerveld Natuurmonumenten Dwingeloo. Het is verkrijgbaar als hele gepelde, en boekweitmeel. Ook boekweit wordt gebruikt in het glutenvrij dieet. Boekweitdoppen worden als kussenvulling en in plaats van zitstro, voor kippen gebruikt.
Meel en Bloem
Volkoren meel wordt volkorenmeel genoemd, omdat alles wat zich in de korrel bevindt in het meel zit, namelijk :
Bloem
Is uitgezeefd meel, wit van kleur en wordt gebruikt voor wit brood, cake, koek en pannenkoekmeel.
Zemelen
Zijn de schilletjes van de tarwe.
Griezen
Zijn kleine zemelen met een beetje bloem er aan. Van de griezen vermengd met een klein beetje bloem maken we griesmeel. Bekend van de ouderwetse griesmeelpap.
Tarwemeel
Is een mengsel van volkoren tarwemeel en bloem, is licht bruin van kleur en hiervan wordt tarwebrood gebakken.
Gebroken Tarwe
Wordt geweekt in water en verwerkt als toevoeging voor grof volkorenbrood.
Bakhulp grondstoffen
Gist
Het rijsmiddel bij het bakken van brood. Gist is in verschillende vormen te verkrijgen, nl. als verse gist en droge korrelgist.
Zuurdesem
Is ook een rijsmiddel maar voor zuurdesem brood, is licht zuur van smaak en moet gemaakt worden van meel en water. Het recept is in de molenwinkel te verkrijgen.
Tarwe-eiwit
Wordt ook wel glutenpoeder genoemd, en is een bestanddeel in de tarwe. Het brooddeeg krijgt hierdoor een elastische struktuur en kan dan goed rijzen. Het tarweeiwitgehalte is afhankelijk van de soort tarwe. Hoe hoger het tarwe-eiwit gehalte des te beter is de bakkwaliteit. Harde tarwe (Durum tarwe) heeft veel gluten, de Groningse tarwe is zachte tarwe dus met minder gluten.
Gerstemoutpoeder
Geeft als toevoeging aan het brood een donkere kleur, en wat zoete smaak. Het wordt gemaakt van vermalen en gebrande gerstevlokken.
Broodverbeteraars
Zijn samenstellingen van div. stoffen om de smaak, kleur en houdbaarheid van brood te verbeteren. Er zijn broodverbeteraars voor speciale soorten brood zoals krentenbrood en stokbrood.
Bakpoeder
Wordt voornamelijk gebruikt als rijsmiddel voor koek (jes) en cake. De officiële naam is natriumbicarbonaat.
Suiker
Als “voeding” voor de gist. En in grove vorm als toevoeging in suikerbrood.
Zout
Voor de smaak. Dit kan keukenzout of zeezout zijn.
Vloeistof
Kraanwater of melk op kamertemperatuur.
Olie
Door toevoeging van zonnebloemolie of boter wordt het brood minder kruimelig.
Bekijk ook onze productenlijst van meel en graan.
voor eventuele vragen neem contact met ons op
via telefoonnummer 0528 – 277221 of via ons contactformulier.